SilverFi Isfahan Black

SilverFi markasına ait yeni bir ara-kablo ile merhabalar diyorum.
Sezai Saktanber‘e ait bu markayı ve bizzat kendisinin el işçiliğine sahip kabloları eminim ki hobidaşların çoğu duymuştur. Sezai bey yıllardır bu işi hifi hobisinin nadide bir Türk markası olarak butik bir şekilde yürütüyor. Saf gümüş kabloları, pamuk ve ipek kılıflar içinde, el işçiliğin son derece ağır olduğunu zannettiğim özgün tasarımlar halinde bizlere sunuyor.
Bana dinleme testi için gelen bu yeni “black” serisi kablo eski seriden Rumi‘nin güncellenmiş hali diyebiliriz. Rumi‘nin üzerinde  konumlanmış bir model olarak görünüyor. Geçmişte Rumi ile farklı sistemlerde tecrübelerim olmuştu. Bunlardan birine, bir kulaklık sistemi testinde kabloyu çok beğenmiştim.  SilverFi‘ye dair aklımda kalan olumlu izlenimlerden ötürü merak ve hevesle kabloyu teste istedim. Sağ olsun Sezai bey kırmadı.
İsfahan‘ı analog sistemimde test edeceğim. Bloğumu takip edenlerin sahip olduğum sistemler hakkında az çok bilgisi olduğunu sanıyorum. Çoğu aynen yerinde ve çoğu modifikasyonlar geçirdi. Bu dinleme testinde açık yapıda olan üç yollu hoparlörümü kullanacağım detayları burada.  Sürpriz bir gelişme olarak henüz bloğumda hakkında yazamadığım bir analog “plakçalar” kaynak sahibiyim artık. İki yıl kadar oldu galiba. Birkaç pikap, fono, iğne geldi gitti derken soluğu yine DIY de buldum. Kendime bir pikap, bir  fono ampli yaptım ve 250 civarı plak edindim.
Elime geçen pikaplardan birini (Pioneer firmasının 80li yıllarda ürettiği Exclusive serisi) kesinlikle ellemeye değer görmüştüm. Uzun bir uğraşıdan sonra o pikap yukarıda görünen pikaba döndü. Mekanik titreşim sönümlemesi yüksek olan özel döküm bir platform üzerine takılan bronz parçalarla çift kollu bir canavar bu. Sesi, daha doğrusu sessizliği harika.
Bu testlerde neler kullanıyorum?  
Pikap : üzerindeki Viv Labs 9″ kolu (headshell ve iç kablolama 4n gümüş) ve ona takılı Soundsmith Zephyr Mk3 iğneyi seçtiğim plaklara indireceğim. Kolla ilgili ufak bir not : Havada daha doğrusu manyetik bir yağ baloncuğu üzerinde yüzden, hiç bir pivot noktası, rulmanı veya bilyası olmayan, ezber bozan bir tasarım, bir Japon çılgınlığı “Tanrı insanlığı deli bir Japon’un çılgın icadından korusun :)”
Fono ampli : DIY ve MM yapıda ve transistörlü. 47kohm yükleme direncinin bir ali-cengiz oyunuyla simule edilmesi neticesinde rakiplerinden -16db. daha sessiz bir transistörlü. Her durumda class-a çalışan ayrışık “discrete” bir kazanç yapısına sahip. Üst düzey malzemeler, ayrı bir kutuda “shunt” yapıda özel bir güç kaynağı ve onunda arkasında bir izolasyon trafosu mevcut.
Pre-ampli : Yok (başka bir deyişle dünyanın en iyi pre-amplisi) Bir pre.’nin yokluğunun sonik anlamda sıkıntılarını büyük ölçüde minimize ettiğimi düşünüyorum. Ses ayarını fono-amplinin 12db. çerçevedeki 5 kademeli kazanç ayarıyla yapıyorum. Kullandığım F5 Turbo V2 amplinin düşük kazançlı olmasının ekmeğini yiyorum.
Ampli : Ekstra kaslı F5 Turbo V2 (Push/pull yapıda bir Nelson Pass class-A tasarımı) Bu ampliyle ilgili bloğumda burada bilgiler mevcut.
Kısaca SS yapıda bir sistem. Güçlü yanları minimal yapısı, kısa sinyal yolları, yüksek parça kalitesi ve tümüyle class-a modunda çalışıyor olması. Hoparlör oda ölçümlerinde 35hz.sese -3db (-6db @30hz) kayıpla inebiliyor. Bu testlerde özellikle 30hz.altı sub-bas sesleri gözden kaçıracağımı bilmenizi isterim.
Kablolar : 
Kol kablosu : Black Rhodium Opera Dct++
Fono ampli güç kablosu : Accoustic Revive Power Reference
Power ampli güç kablosu : Kimber PK10 (modifiye edilmiş)
Hoparlör kablosu : Silnote Orion M2 Master Reference  (Mid ve tiz crossover için)
Hoparlör kablosu 2 : DIY (Bas sürücü crossover için)
Fono-power ampli ara kablosu : Acrolink 7N-A2070 (Liste fiyatı $1400) Bu testlerde Isfahan ile kıyaslayacağım ara kablo olmaktadır kendisi.
 
Test için seçilen albümler : 
  
    
Rudolf Serkin – Schubert : Trout Quintet – LP, Speakers Corner
Rudolf Serkin & Eugene Ormandy – Mendelssohn Concerto No. 1 & 2 , LP, Speakers Corner
Markus Stockhausen, Gary Peacock – Cosi Lontano, LP, ECM
Ben & Ellen Harper – Childhood Home, LP, Sony Music
Leonard Cohen – You Want It Darker, LP, Sony Music
Gogo Penguin – Humdrum Star, LP, Blue Note
Albüm dinlemelerini dikkat ettiğim detaylara puanlar vererek yaptım. Bu puanları maksimum 5+ üzerinden aşağıda paylaşıyorum. 5 puanı daha önce sistemimde test ederken etkileyici bulduğum başka kablolara adadım.
Rudolf Serkin – Schubert : Trout Quintet – LP, Speakers Corner 
 
Acrolink  7N-A2070
Piyano : Üst frekanslarda sertlik ve parlaklık var. Detay seviyesi ortalama üstü 4
Violin : Üst frekanslarda piyanoya benzer bir parlaklık var. Detay & duygu seviyesi ortalama : 3+
Çello : Nispeten natürel, gövdeli ve doğru tonda 4+
Bas : Detay ve kontrol olarak 4
Sahne : Genişlik ve derinlik 4+
Ayrışım : 4
SilverFi İsfahan 
Piyano : Sertlik/parlama gitti ve muazzam detay artışı var 5+
Violin : Parlama gitti ve daha fazla tını, detay ve duygu seviyesi var 5
Çello : Natürel, gövdeli ve doğru tonda 4+
Bass : Çok iyi kontrol, harika anlık yükselme tepkisi ve detay : 5
Sahne : Geniş, derinlik olarak nispeten zayıf : 4
Ayrışım : 5
İsfahan ile Serkin’in piyanosunda parlama ve renklenme azalmasına rağmen harika detay ve harmonik duyum oluştu. 3-5khz bandında olduğunu sandığım aralıkta kayda değer bir parlama ve renklenme azalması var. Üst frekanslar daha natürel, rahat ve göz alıcı düzeyde detaylı. Mid/bas tepkisinde göz alıcı bir atiklik var. Zamanlama ve ataklık daha iyi. Daha kontrollü, detaylı ve doğru tonda bas notaları duydum. İsfahan ile bu albüm daha detaylı, heyecanlı, natürel ve duygu yüklü.
Rudolf Serkin & Eugene Ormandy – Mendelssohn Concerto No. 1 & 2 , LP, Speakers Corner
Bu albümde ilk dinlemeyi İsfahan ile yaptım akabinde 2070’e geçtim.
SilverFi İsfahan 
Piyano : Bir önceki albümle benzer düzeyde etkileyici detay, harmonikler ve natürellik 5+
Eforsuzluk : Alışık olmadığım düzeyde rahat 5
Ayrışım : A yüzünün son parçası 1.nolu konçertonun en dolu ve yoğun kısmında daha önce duymadığım bir ayrışım var ve bu etkileyici düzeyde 5+
Davul : Son derece atak, daha gerçekçi 5
Sahne : Genişlik güzel derinlik biraz zayıf  4
Acrolink  7N-A2070
Piyano : Ses kapandı, renklenme geldi, duygusu azaldı  4
Eforsuzluk : Hafif stresli 4
Ayrışım : 1.Nolu konçertonun aynı yerlerinde duyduğum ayrışma zayıfladı, detay ve heyecan azaldı, hafif şekilde birbirine geçen mid-bas sesler 4
Davul : Davul sesinde şişme, yavaşlama, heyecan azalması  3+
Sahne : Daha karanlık ve derin 5
İsfahan‘ın bu albümdeki en belirleyici etkisi eforsuzluk, keskin zamanlama ve çok ciddi düzeyde duyduğum ayrışım etkisi oldu. Her bir enstrüman daha yoğun tonlarda, daha heyecanlı ve dokunaklı olarak diğerlerinden daha fazla ayrıştı. Isfahan tek kelimeyle müthiş iş çıkardı.
Markus Stockhausen, Gary Peacock – Cosi Lontano, LP, ECM
Son takılı kablo ile (2070) devam ediyorum..
Acrolink  7N-A2070
Siyahlık düzeyi : Alışık olduğum karanlık siyah 5
Sahne : Derinlik olarak çok başarılı 5
Kontrbas detayı : Hafif şişkin gövdeli ve renkli 4
Trompet : Beni içine alamayan ve kayıt kalitesine bağladığım vasat bir ses 3+
Ziller : 4
SilverFi İsfahan 
Siyahlık  düzeyi : 4
Sahne : Hafif öne toplanmış bir ses  4
Kontrbas detayı : Bas ataklık, detay, definisyon ve enerji olarak alışık olmadığım düzeyde başarılı 5
Trompet : Tüm testlerin en büyük sürprizi olarak inanılmaz, canlı ve gerçekçi 5
Ziller : Ağır ekranlı bir kabloyla detaylı ve uzayan ziller duyacağını sananlar dikkat..! İsfahan kesinlikle tabularınızı yıkacak- düşük kapasitansın sihri 5+
Bu albüm ve İsfahan, doğru bir kablo testi için nasıl bir albüm seçmem gerektiğine dair fikirlerimi biraz değiştirdi. Dinamik aralığı geniş klasik albümlerin çok sesli ve kompleks pasajları çoğu şeyi gösterebiliyor lakin bu albümde duyduğum şeyler yenilir yutulur cinsten değildi. Daha natürel, detaylı ve gerçekçi zillerin sönümlenmesi harikaydı. İsfahan ile VOV dediğim bir trompet, kelebek gibi dans eden ama arı gibi sokan ağır sıklet bir kontrbas ve davul vardı. Derinlik ve karanlıkta bir miktar zayıflama oldu. Bu albümü dinleyenler derin ve karanlık bir sunum isteyecektir sanırım öyle bir albüm çünkü. Fakat dinamik, canlı ve şeffaf sesler benim için galiba daha önemli.
Leonard Cohen – You Want It Darker, LP, Sony Music
SilverFi İsfahan 
Siyahlık düzeyi : Çok hafif gride ama yeterince karanlık 4+
Leonard’ın sesinin üst tonları  : Daha detaylı  4+
Leonard’ın sesinin alt tonları : Alışık olmadığım düzeyde dokunaklı, enerjik 5
Eforsuzluk : Gayet rahat, duygu yüklü tüm albümü baştan sonra dinlemek istedim 5
Yardımcı vokal ayrışımları : Daha başarılı 4+
Acrolink  7N-A2070
Siyahlık düzeyi :Alışık olduğum karanlık siyah 5
Leonard’ın sesinin üst tonları  : Hafif kapalı  3+
Leonard’ın sesinin alt tonları : Dokunma “punch” azaldı. Sözde gövde (bana göre yığılma)  3+
Eforsuzluk : Normal bildiğim ve İsfahan‘a göre geride kalan duygu seviyesi 4
Acrolink’e geçtiğimde keyif alamadım. Testi hızlıca bitirip sonrakine geçmek istedim.
Gogo Penguin – Humdrum Star, LP, Blue Note
Bu albümü ve grubu seviyorum. Nasıl tarif etsem…kalıplara sığmayan özgürlüğün ortak bilinci gibi. Gogo. çağdaş ve doğaçlama jaz yapan bir grup ve biraz modern klasik biraz da elektronikleri var. Grubun bana göre diğerlerinden farkı her enstrümanın kendine münhasır çalması. Her biri başrolde dikkat çekiyor ve beraberlikleri enteresan şekilde uyumlu “kaotik” bir güzellik bu.
Bu albümü dinlerken notlar almadım. İsfahan‘a geçtiğimde en başta piyano dikkatimi çekti. Serkin’de duyduğum zenginlik yine var. Blue Note’un basım kalitesi hiç fena değilmiş. İsfahan ile piyano piyano oluyor. Kontrbas atikliği yine çok iyi transparanlık, rahatlık, enerji ne ararsanız var. Piyano ile basın bu düzeyde uyumlu olduğunu yeni fark ediyorum. Sesler daha keskin, canlı, ayrışık tıpkı bir fenerin dağılan ışığının odaklanması gibi ve her şey birbiriyle daha uyumlu daha bütün. Daha fazla heyecan, enerji, hissetme ve bunlar daha rahat dinlenebilir şekilde akıyor. Bu albümde İsfahan ile kaos dengeye dönüşüyor.
SilverFi’nin bana yaptığı büyü keskin zamanlamasından geliyor.
Müzik böyle güzel.
 
Son sözler
İsfahan sisteme uydurulacak, başka bir deyişle ince ayar veya sesi dengeleme maksatlı kullanılacak bir kablo değil (Hatta bu noktada size ufak bir kaza bile yaşatabilir)
Sezai bey muhteşem bir kablo yapmış.. şeffaf, dengeli, keskin, hızlı ve ruhlu.
Ve evet kendime de bir adet satın alıyorum kaçıramazdım. Muhtemelen bu hobideki son ara-kablom olarak benimle yıllanacak.
Müzikle kalın.

No Comments